Om Malin

Malin Tangen (Malin Carlsdotter) var, enligt egen uppgift, född i Östersund 1805-12-25 och dotter till Carl Persson, som efter hennes eget yttrande var en vidfaring och skojare, och hans hustru Lisa Beata. Under föräldrarnas vandringar hade hon vid två års ålder lämnats kvar hos bonden Jon Månsson på gården Totsås i Nordli, Norge. Vid arton års ålder hade hon gift sig med den 40 år äldra bonden Jon Ivarsson i Lilla Blåsjön.

Men Malin var inte tillfredsställd med livet som bondmora tillsammans med en man som var mer eller mindre utlevad. Med sin utpräglade blick för affärer slog hon sig på att med hästforro göra handelsfärder till såväl Norge som inom Sverige. På en sådan färd träffade hon Jon Danielsson från Kyrkbolandet och de två slog sig samman. Att de båda var gifta på var sitt håll var för dem inget hinder.

De blev så småningom instämda till tinget och de hamnade i fängelset. Där födde Malin en son , Karl, som längre fram blev vida känd under namnet Karl Malinsson (Karl Jonsson Edvall). Efter fängelsevistelsen mer eller mindre flydde Malin och Jon till Daima och sedermera Dabbsjö, där de slog sig ner på södra sidan sjön som kallas Sör-Dabbsjö (Frostvikens socken).

Så småningom skulle hon ha lämnat Jon och flyttat över till norra sidan – alltså Dabbnäs. Det finns inga faktiska uppgifter om när hon bodde där eftersom hon under hela sin livstid var kyrkskriven hos sin make Jon Ivarsson. Malin hade också en stuga i Borga, där dottern Susanna var gift och bodde en tid. (Ur: Risbäcks församlings byar 1800-tal)

2 reaktioner till “Om Malin”

Lämna ett svar